Mitä, jos voisin elää unelmieni elämää jo tänään?

Mitä, jos voisin elää unelmieni elämää jo tänään?
21.08.2023

Mitä, jos voisin elää unelmieni elämää jo tänään?

Äkkiseltään kysymys kuulostaa yliampuvalta, jotenkin niin amerikkalaiselta ja realiteeteista piittaamattomalta. Onhan tässä maksettavana “tellit, lellit, puurot ja vellit”. Niin, ja ne velkojen korot. On inflaatiota, epävarmuutta markkinoilla ja auton ohjauskulmatkin ilmeisesti pielessä, kun eturenkaan sisäreuna kuluu huolestuttavan nopeasti.

Yliampuvaa tai ei, muun muassa tähän kysymykseen lähdin etsimään vastauksia maailmankuulun Tony Robbinsin “Unleash the Power Within” -tapahtumasta (UPW) heinäkuussa 2023. Sain kysymykseeni vastauksia, ja keskityn tässä tekstissä niistä ensimmäiseen.

Ensimmäinen saamistani vastauksista oli TUNNE. Tunteet määrittävät suurelta osin sen, mitä teemme ja myös sen, mitä jätämme tekemättä. Pyrimme välttämään kipua ja tavoittelemme nautintoa. Kun tavoittelemme esimerkiksi rahaa, emme tavoittele värikkäitä papereita, vaan tunnetta, jota raha saa meissä aikaan. Yhdelle se voi olla vapaus, toiselle taas turvallisuus.

Huomaan, että itselleni merkittävä ajuri taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa on tunne vapaudesta. Taloudellisesti riippumaton ihminen on usein rohkea sanomaan, mitä ajattelee. Mutta mikä estää vaalimasta tunnetta vapaudesta jo tänään? Ja mikä estää harjoittelemasta rohkeutta jo tänään? Keskeinen este unelmieni elämälle löytyy kuin löytyykin tutusta osoitteesta – peilistä.

Luulemme usein, ettemme voi vaikuttaa siihen, mitä tunnemme. Tämä ei pidä paikkaansa. Voimme vaikuttaa tunteisiimme erityisesti seuraavan kolmen tekijän kautta:

  • Kehollisuus: Tuntemiini tunteisiin vaikuttaa valtavasti se, istunko ryhdikkäästi ja hengitän syvään vai retkotanko hartiat lysyssä pinnallisesti hengittäen. 
  • Fokus: Tuntemiini tunteisiin vaikuttaa valtavasti se, keskitynkö asioihin, joista olen kiitollinen elämässäni vai uutisotsikoissa viliseviin uhkakuviin.
  • Kieli: Tuntemiini tunteisiin vaikuttaa valtavasti se, kysynkö itseltäni vastoinkäymisen kohdatessani “Mikä arvokas viesti tällä vastoinkäymisellä voisi olla?” vai “Miksi minulla on aina epäonnea tässä asiassa?” 

Meillä kaikilla on oma “tunnekotimme”. Se on paikka, jonne palaamme uudestaan ja uudestaan tunnetasolla. Tunnekotimme ei välttämättä palvele meitä, mutta siitä huolimatta palaamme sinne. Tätä kotia voi verrata ihmisten fyysiseen kotiin. Joissain maailman kolkissa pyörremyrskyt saattavat “lanata” ihmisten kodit maan tasalle vuodesta toiseen. He eivät silti edes harkitse muuttamista, sillä paikka on heidän kotinsa.

Sama tapahtuma voi saada ihmisissä aikaan erilaisia reaktioita. Kun vettä alkaa sataa kesätapahtumassa, yksi suuttuu, toinen kokee riittämättömyyttä, kolmas nöyryytystä ja neljäs kiitollisuutta. Kukin löytää ulkoisten tapahtumien kautta tuttuihin ja turvallisiin tunnemaisemiin sisällään.

Jätän sinulle pari kysymystä pohdittavaksi: mikä on sinun tunnekotisi, jonne löydät uudestaan ja uudestaan tunnetasolla? Millainen tunnekoti palvelisi sinua parhaalla mahdollisella tavalla jatkossa?